Összes oldalmegjelenítés

2011. február 20., vasárnap

3. Ne beszélj zöldségeket! Vagyis az egészséges köret titka...

Üdv az egészséges életmódú, gyermekei kedvéért főzni tanuló apukák AnagyLevinről elkeresztelt oldalán Kedves Olvasgatóm!
Gondolom könnyesre sírtad a kispárnádat, amiért a napokban nem jelentkeztem megfelelő mennyiségű és minőségű Főzdetanodai ismeretanyaggal. Ám ma van annak a napja, mikor a heti munka fáradalmait letámasztottam a garázs falához, és előkaptam AnagyLevint, hogy segítő kezet nyújthassak a főzés iránt ellenállhatatlan vágyat érző férfitársaimnak, és ígéretemhez híven most a gyermekeink részéről is ehetőnek minősített - de azért kellő mértékben egészséges, és pláne zöld - köretekkel szeretnék foglalkozni. Határozzuk meg először a zöldköret fogalmát. Ugyanis léteznek emberi egyedek, akik - mint például az öcsém - a csirkét is növényként eszik, azaz a vegetarianizmusukat csak 25-30 dkg disznó, és/vagy marhahús fogyasztásával törik meg néhanapján. Így hát jól körbe kell járni ezt a témát is. Kinek mit is jelent a "zöldköret" hangzatos elnevezés?
Én személy szerint annak tekintem a spenótos vagy mangoldos krumplit... Zöld is, köret is! Tehát minden elvárásnak tökéletesen megfelel! És amennyiben ezt még nem kóstoltátok, ám az egészséges táplálkozás oltárán hajlandók vagytok néminemű áldozatot hozni, javaslom főzzetek egy kisebb adagot a famíliának! Csak úgy próbaként dobjátok a rántotthusi mellé, aztán csináljatok egy arcfelismerő-programos közvélemény-kutatást! Megdöbbentő eredményeimet szeretném veletek megosztani. Regényekbe illő "finnyagép" leányunk, kiskorú Sz. Júlia Liza, alias Kisluli, nem mindent eszik meg... és akkor még enyhén fogalmaztam. Ám a rántotthús mellé tálalt spenótos krumpli simán lecsúszott a torkán. Az elkészítése pedig még annál is egyszerűbb, mint gondolnátok. A spenót kapcsán legtöbbünknek Popeye ugrik be, izmos alkarjával, Robin Williams előadásában, vagy rajzfilmfiguraként. És hogy milyen erős lett minden alkalommal, amikor spenótot evett, és mindig kiszabadította Olíviát, a szerelmét a gonosz kalózkapitány karmaiból.
Ja meg még esetleg az, hogy sztereotíp módon az emberek, illetve a gyermekek többsége utálja a belőle képződött tömény zöld főzeléket.
De nézzük meg hogyan lehet ezt a nagy ismertségre szert tett növényt ehető formában a család elé tenni. Horvátországi csavargásaim során találkoztam először a krumpir sa blitvom kifejezéssel, mely a német nyelvterületen mangoldként ismert zöldség és a közönséges, azaz mezei burgonya összekeverve.
Tehát ha nincs mangoldod, végy spenótot, lehetőleg levél formátumban frissen, és krumplit. Ha gyermeked nem szereti a spenótot, mondd bátran, hogy ez mangold. Krumpli meghámoz, félig megfőz, azaz max. 15-18 percig, mellette megpárolhatod a spenótot, kis olajon pici tört fokhagymával, a krumplit kb. tripla-szor-dupla kockacukor méretűre vágd, a spenótot csak úgy tépkedd bele a serpenyőbe, az úgyis össze fog esni-fonnyadni. Aztán a krumplit forgasd össze a másik edény tartalmával, sózd, picit borsozd, és még egy negyedórát melegítsd, főzd, süsd, vagy ki minek nevezi ezt a hőkezelési eljárást, és kész.
Na akkor megvan a rántott husi, hozzá a "zöldköret". Már csak egy finom levest kéne összehoznunk legközelebb, és kész egy komplett "vasárnapi" ebéd.
No ezzel búcsúzom is Kedves Olvasgatóm, és magadra hagylak Popeye és a spenót körül cikázó gondolataiddal, és mert lassan ki kell találnom, hogy mi lesz a desszert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése