Összes oldalmegjelenítés

2011. február 16., szerda

2. Mit főzzek? ...mindegy... Ismerős helyzet?

Üdv a Főzdetanideoda legújabb adásában, Kedves Olvasgatóm!
A nagy Levin név történeti áttekintésére gondolom nem sok nyomdafestéket kell feláldoznom, ám a fiatalabb korosztályok tudásspektrumának szélesítésére, és a korban hozzám közelebb állók emlékezetzavarainak kompenzálására, csak annyit jegyeznék meg, hogy Rejtő Jenő: Három testőr Afrikában.... A századfordulót követő ötödik esztendő szülötte, és az ukrán munkaszolgálat P. Howardjaként elhunyt zsenije volt ő. Karinthy barátja, és a budapesti művészvilág ismert alakja. Tollából freccsent ki több "ponyvaregénynek" tűnő, ám az idők kritikus fogát többszörösen kicsorbító műremek:

Légiós regények (P. Howard álnéven)

  • A pokol zsoldosai (1936)
  • Jó üzlet a halál (1937)
  • Menni vagy meghalni (1937)
  • Csontbrigád (1938)
  • A fehér folt (1938)
  • Bradley Tamás visszaüt
  • A láthatatlan légió (1939)
  • Az elátkozott part (1940)
  • A három testőr Afrikában (1940)
  • A tizennégy karátos autó (1940)
  • Az ellopott század
  • A Sárga Garnizon
  • Az előretolt helyőrség
  • Vanek úr Párizsban
  • Az úr a pokolban is úr

Humoros és/vagy bűnügyi történetek

  • Az elveszett cirkáló (1938)
  • A megkerült cirkáló
  • Vesztegzár a Grand Hotelben (1939)
  • A szőke ciklon (1939)
  • Piszkos Fred, a kapitány (1940)
  • Piszkos Fred közbelép (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)
  • Egy bolond száz bajt csinál
  • Vanek úr Párizsban
  • Ezen egy éjszaka
  • Az ellopott futár
  • A boszorkánymester
  • A drótnélküli gyilkosság
  • Az elsikkasztott pénztáros
  • Pipacs, a fenegyerek
  • Az utolsó szó jogán
  • Akik életet cseréltek
  • Fekete kapitány
  • Legény a talpán
  • Halálsziget
  • Egy görbe éjszaka

Westernregények (G. Lavery álnéven)

  • Nevada szelleme
  • Nincs kegyelem
  • Tigrisvér
  • Texas Bill, a fenegyerek
  • Pokol a hegyek között

Westernregények (P. Howard álnéven)

  • A Néma Revolverek Városa

Útirajz

  • Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam (2003)
  • Bedekker csavargók számára (2003)
  • Az utolsó szó jogán c. válogatás egyes novellái (1967)

Meg nem jelent művek

  • A parancs az parancs (A három testőr Afrikában folytatása lett volna.)
Egyszóval volt bőven előzmény, így vonult be Nagy Levin az irodalomtörténetbe. Ha a kíváncsiság 3,6 milliméternél nagyobb lyukat fúrt az oldaladba, akkor azt javaslom olvasd el a fenti lista némely résztvevőjét. A sorrendet szabadon választhatod...
De e kis kalandozás után térjünk vissza a konyhába kedves Olvasgatóm. És jöhet a sokszor hallott kérdésre a válasz. A kérdés: Mit is főzzek? Addig nincs is túl nagy gond, amíg ezt a kérdést párunk teszi fel aggodalmas arccal a konyhából, hisz több százszor halálmegvető bátorsággal válaszoltunk már rá: -Mindegy szívem, csak finom legyen... A gondok ott kezdődnek, hogy most mi állunk a sötét oldalon, és mi várunk választ életünk értelmétől, vagy értelmeitől. A válasz nem is szokott sokat késlekedni: -Menjünk a m'ekibe! De mint figyelmes Olvasgató, bizonyára emlékszel még a saját feltett kérdésedre, azaz a kérdés úgy hangzott: Mit is főzzek? Itt persze a többség elhullik a véres konyhai csaták során, és megadóan, fegyvereit elhajítva elkullog az érintett gyorsétterem irányába, mint egy vesztes sereg szétvert maradéka, előtte rohannak győzelemittasan a csata győztesei, visongva éljenző gyermekei...
Ám én nem a gyengékhez szólok, hanem azon férfitársaimhoz, akik felveszik a kesztyűt, azaz a kötényt, és azt a konyhaművészet arcába csapják kihívóan, kalandra fel, győzzön a jobb kiáltással. Szóval Ti, hétköznapi hősök, akik még velem maradtatok, meneteljünk tovább, mert a csatát el lehet veszíteni, de ott van még a háború!
Kezdjünk a nagy Levin egyik kedvencével, a rántott hússal. Végy annyi szelet husit, ahányan vagytok, ezt szorozd meg kettővel, adj hozzá négyet, mert alapos apuka gondol a desszertre is. Legyenek kb. 7,6 milliméter vastagok, ha esetleg a szeletelést hozzá nem értő bolti eladókkal végeztetnéd, akkor mondd be ezt a kódszámot. Ha ez a művelet ennél vastagabb szeleteket eredményezne, akkor egy húsklopfoló, vagy egy közönséges, azaz mezei kalapács segítségével trancsírozd, pontosabban klopfold szét a husit. Ha vékonyabbra sikerülne, ööö izé, hát azzal már nem tudunk mit kezdeni, legfeljebb dobj rá egy másik szintén vékonyra püfölt szeletet, és a kettő közé szoríthatsz sonkát, és sajtot is, de ez megint egy másik történet. Ha ezzel megvagy, készíts ki 3 tányért, vagy tálat, ezekbe a következő titkos összetevőket tedd bele: az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, a harmadikba pedig egyszerűen zsemlemorzsát. Gondoltad volna hogy az a bonyolultan kinéző rántott hús ennyire egyszerű összetevőkből áll. Mondjuk a sorrend nagyon nem mindegy...tehát hús, megsóz, lisztez, tojásba forgat, zsemlemorzsáz. Ha szereti gyermeked (vagy Te) a vastag panírt, akkor ezt a műveletet - da capo al fine - ismételd meg a tojástól kezdve, azaz sóz, lisztez, tojásoz, morzsáz, tojásoz, morzsáz! Egy serpenyőbe önts 1 cm étolajat, ne olivát, legfeljebb félbe keverve, melegítsd fel körülbelül 10-es skálán 6-osra, óvatosan engedd bele a husikat, és addig süssed, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz. Paff, ennyi, és ezt csodáltuk éveken át. És a trükk annyi, hogy ezzel a metódussal 100 féle ételt tudsz készíteni, azaz rántott BÁRMIT, kivéve rántott ÁT, mert az egy következő foglalkozásunk tárgya lesz.

 Szóval ennyire egyszerű a magyar rántotthús-készítés mestersége, szemben a "víner sniccellel", amely köztudottan egy sokkal bonyolultabb eljárás eredménye. Ha és amennyiben  előbbre vittem csak egy milliméterrel is a "kislányommaapafőz" című vasárnapi ebéd projektet, akkor nyugodtabban fogok aludni, és kettő ránc is ki fog simulni a homlokomon. Legközelebb a husihoz tálalható, és gyermekeink által is fogyaszthatónak minősített "zöld"köretről fogunk beszélgetni.
Ezzel búcsúzom is Kedves Olvasgatóm, várlak vissza, és mindenki aki visszajön, hozzon magával még egy embert... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése