Összes oldalmegjelenítés

2011. március 11., péntek

7. Á fránsziá konhá réméké, a'lá nagyLevin...

Üdvözöllek újra a gaszromágia kétes magasságú csúcsain Kedves Olvasgatóm!
Mai különlegességünk, egy olyan ritkaság, amely sem bio-nak, sem egészséges táplálkozásnak, sem gasztro-csúcsnak nem nevezhető, sőt a fitnesz-életmód marketing-tervében sincs semmi keresnivalója, mégis mindannyiunk egyik kedvenc vasárnapi ágyba-reggelije...
És mikor csokiöntettel leöntött vaníliás sült banánnal töltött pitét vársz tőlem Kedves Olvasgatóm, akkor csalódást kell okozzak, bár az elébb leírtaknak az is tökéletesen megfelelne, de ma mégis a Bundás Kenyérről lesz szó a nagy Levin sorsüldözött apáknak szánt blogjában.
Mert az már minden háztartásban előfordult, hogy a kétnapos kenyér kicsit megszikkadt, és már pont arra készültél, hogy kiviszed a Tóra, és ünnepélyes keretek között megeteted vele az ideiglenesen hazánkban állomásozó skandináv vadkacsákat. De higgy nekem hétköznapok hőse, mikor azt mondom ennél hasznosabb felhasználási módot ajánlok neked, hiszen ezzel a recepttel több tucat piros pontot is gyűjthetsz a párodnál, méghozzá vasárnap reggel...
És szinte másra nincs is szükséged ezen pirospontok besöpréséhez, mint néhány tojásra (1-3db) a család és az étvágyatok függvényében, egy csurrantásnyi tejre, egy csipet sóra, csipet cukorra, pár csepp olajra, egy serpenyőre (tudod, az a nagyon lapos fazék, aminek idegesítően hosszú kilógó fogantyúja van). Nálunk ez a kaja sós üzemmódban játszik, esetleg egy cseppnyi fokhagyma ízesítéssel, vagy reszelt sajttal, de az elvetemültebbek vékony pirított bacon-szalonna csíkokkal is feldobhatják, de elképzelhető egy édes variáció is, mondjuk felmelegített csokiöntettel, vagy nutellával lecsorgatva! A világ legegyszerűbb és legkönnyebben előállíthatóbb étele, amely nem utolsó sorban az egyik leginkább gyermekkoromra emlékeztetőbb illattal rendelkezik.
A tejet és a tojást keverd össze, mehet bele az ízlés szerinti (lehetőleg nagyon csipetnyi) só, és ízlés szerint cukor. Ezt egy mélyebb tányérban keverd ki, majd áztasd bele a felszeletelt kenyérdarabokat, közepesen forró serpenyőben, kevés olajon süsd meg. A megsütés értelemszerűen a tojásos külső mázra vonatkozik, hiszen a kenyerünket optimális esetben már egyszer pár napja megsütötték... Csinálj egy jó tejeskávét, gyermekednek egy finom kakaót, vagy forró csokit, és már kész is a vasárnapi ágyba-reggeli menü. A piros pontjaid száma függ a bundás kenyérkék mennyiségétől, és minőségétől is, ezért figyelj oda nagyon, mert ez a közös reggeli megalapozhatja a vasárnapotok hangulatát. Ja, azt majdnem elfelejtettem, hogy mindezt csak szigorúan 9 óra után tedd, mert valamiért 9 előtt nem jár érte pont!
Kedvenceim az utolsó darabok azon példányai, melyekre a maradék tojást vékonyan ráöntve, megtöbbszörözhetjük az adott szeletke élvezeti értékét egy kicsit vastagabb bundával...
Jó étvágyat Kedves Olvasgatóm...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése