Üdv az éter kacskaringós és vége- sőt beláthatatlan hullámain Kedves Olvasgatóm!
A főzés és sütés tudomány, ez tény! Én viszont nem vagyok tudós, csak egy hobbista ezen a területen, ebből adódóan egy csomó fura dolgot olvashatsz majd ezeken az oldalakon. De nem akarom túl bő lére engedni a rizsámat, hogy témánál maradjak, ezért most gyorsan rátérek a lé-nyegre, azaz beszéljünk egy kicsit arról, mi kerül többe, a leves vagy a hús?! Magyarok vagyunk, tehát mindenki tudja mi az a halászlé, de vajon tudjuk-e mi az hogy halleves, azaz hallé? Olyasmi, mint az ollé, csak nem annyira spanyol, inkább olasz, és sokkal finomabb. Na nézzük, mi is kell ehhez a guszta kis lötyekhez? Vöröshagyma, olaj, hal, pici rákocskák, vagy bármilyen tengeri ketyere, krumpli, esetleg paradicsom, kakukkfű, oregáno, só, bors. Ja és ezt mindig elfelejtem, mindenképpen szükség van egy kötényre, mégpedig azért, hogy minden kétkedő lássa a saját szemével, hogy mi magunk főzünk. Na kezdjük! Kötény fel! Hagyma megpucol, felvág, én például nagyon apróra szoktam, a párom azt mondja, gyakorlatilag pépesítem. Aztán jöhet a krumplipucolás, ha sűrűbbre szeretnénk csinálni, főzzük szét kicsit a krumplit. Hagyma kicsi olajon megdinsztel... (Sose tudtam mit jelent ez a dinsztelés dolog, de a rusztikus szó mögött csupán az olajban történő párolást, fonnyasztást értjük) Ha már üvegesen átlátszó a hagyma, akkor jöhet egy-két (három, stb.) csipetnyi piros paprika, és a többi fűszer. Ha már a fűszereknél tartunk, el kell mondjam, teljesen tök mindegy milyen fűszereket használunk, csak az édes, sós, és a savanyú alapízekhez passzoljon. A halacskához a piros paprika, bors, kakukkfű és oregano passzol, de kísérletezz bátran más ízekkel, és írd meg hogy sikerült. "Öreganyó meg olajosbogyó, mi a fene az az olajosbogyó?" kérdezte az öreg gépész az Atlantisz című rajzfilmben. Na olajbigyó, az most pont nem kell nekünk, de az oregano az jöhet. Népi nevén szurokfű, légúti betegségek kezelésére is alkalmazták régen. A Földközi tenger partvidékén, a mediterránumban őshonos fűszernövényként tökéletesen passzol az olaszos hallevünkbe. Viszont a magyaros ízekhez szokott ízlelőbimbóink, és a biztonság kedvéért tegyünk bele kis piros paprikát is. Aztán jöhet a halacska, én filét szoktam ehhez felhasználni, nem túl nagy darabokban, mert utálom a tüskéket... Felöntjük vízzel, mehet bele a kis kockákra vágott krumpli is. Én ilyenkor szoktam a skampit, vagyis a kis rákocskákat beledobni(Kisluli imádja), sőt a paradicsom is mehet bele, lehet ez héj nélküli konzerv paradicsom, de kimagozhatunk és meghámozhatunk frisset is. Én soha nem mértem, meddig főtt, inkább megkóstolom. Na össze is állt a teljes menü, olaszos halleves rákkal, rántott husi spenótos krumplival, és mézes puszi...
Szerintem tökéletes kombináció, ha hozzáveszünk egy palack rosét is...
Yó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése